Čítajte ďalej ako sa používa prastará liečivá rastlina santolína cypruštekovitá (Santolina chamaecyparissus), ako vám pomôže pri zlom trávení či pri rôznych kožných ochoreniach.

Autorom všetkých textov, fotografií, vídeí a perokresieb na tejto lokalite je dr.Ondrej Chreňo. Neoprávnená distribúcia akéhokoľvek textu alebo obrazového materiálu je chránená autorským zákonom.


Bylinné kúry s obsahom santolíny:
(pre bližšie informácie kliknite na kúru)


Spýtajte sa, ako vyzdravieť:

Santolína je kríkovitá rastlina, ktorú poznali a využívali na liečivé účely už v starovekom Egypte. U nás rastie iba v záhradách, vo voľnej prírode neprežije konkurenciu ostatných rastlín. Navyše je náchylná na mrazy a počas chladnejšej zimy môže vymrznúť. Ak sa však o ňu staráme, rozrastie sa do šírky aj na 2 metre. Celá vydáva nádhernú vôňu, stačí sa o ňu len trochu obtrieť. Jej listy sú striebristo zelené a kvety má nádherne žlté, pripomínajúce malé slnká.

Odvar z kvetov a listov santolíny pôsobí proti črevným parazitom. Ak santolinu dáme do skrine, ochráni priestor pred molami a iným hmyzom. To isté platí aj pre potravinové priestory. Má antibakteriálny a antifungálny účinok. Výrazne potláča aj ženské infekcie vyvolané napríklad kvasinkou Candida albicans. Čaj zo santoliny má protizápalové, antiseptické, hojivé a upokojujúce účinky. Lieči zlé trávenie, čistí obličky. Pomáha pri plynatosti, bolesti a zápale žalúdka, pri pálení záhy. Čaj pijeme aj pri žltačke. Zvonka sa dá použiť na rôzne, najmä infekčné a parazitárne ochorenia kože a na lišaje. Pôsobí aj ako prirodzený repelent proti komárom, keď si santolínovým olejom natrieme kožu. Pritom príjemne vonia. Zastavuje vypadávanie vlasov, vlasy regeneruje a podporuje ich rast.

Santolína je pomerne silno účinkujúca rastlina, preto s ňou musíme zaobchádzať opatrne.